Rukkileib on eestlaste söögilaual olnud tähtis osa juba ammustest aegadest. Vanade traditsioonide hoidmiseks aseta lauale ehtsa juuretisega kodune rukkileib.

Retsepti kogus on mõeldud ühele leivale.

Juuretise valmistamiseks läheb vaja:
  • paar viilu naturaalset rukkileiba
  • hapupiima või õunamahla
Valmistamine:

Pane paar viilu naturaalse juuretisega kääritatud rukkileiba hapupiima või õunamahlaga kaussi, nii et leivaviilud on vedelikuga kaetud ja jäta sooja kohta seisma. Paari päeva pärast sega läbi ning saadki hakata leivataigent tegema.

Eeltaigna valmistamiseks läheb vaja:
  • 5 spl juuretist
  • 500 ml käesooja vett
  • 200 g rukkijahu
  • 1 spl rukkilinnasejahu (soovi korral)
Valmistamine:

Sega juuretis kausis, lisa käesooja vett ning rukkijahu (soovi korral võid lisada ka rukkilinnasejahu) – sellest peaks tulema hapukoorepaksune taigen. Kata kauss köögirätikuga ning jäta 12 tunniks sooja kohta kerkima.

Kui taignast eraldub hapukat lõhna ning ta kergelt vahutab ja on kerkinud mööda kausiserva ning seejärel taas kord alla vajunud, näitab see, et taigen „töötab“ ning sellest tuleb maitsev leib.

Kerkima pandud taignast võta alati ära mõned suuremad lusikatäied juuretist järgmiste leibade jaoks.

Rukkileiva valmistamiseks läheb vaja:
  • 75 g pruuni suhkrut
  • 1 spl jämedat soola
  • 3 spl rukkilinnasejahu
  • 230 g rukkijahu
  • Soovi korral lisada 2-3 peotäit endale meelejärgseid seemneid, pähkleid, kuivatatud puuvilju, erinevaid maitsetaimi nagu koriander või köömned
  • Leivavormide määrimiseks võid, kookosõli või gheed
Valmistamine:

Valmistatud eeltaignale lisa suhkur, jäme sool, rukkilinasejahu, rukkijahu ja soovi korral enda maitse järgi valitud lisandid ning sega taigen kokku. Kalla taigen määritud leivavormi ning kata käterätikuga. Jäta 1,5 – 2 tunniks sooja kohta kerkima.

Eelsoojenda ahi 250°C ning tõsta leib ahju. Küpseta 250°C juures 5 minutit. Seejärel madalda kuumus 200°C-ni. Kata leib fooliumiga (hoia samal ajal ahju-uks lahti ja kui foolium on peale pandud, pane leib ahju) ning küpseta veel 55 minutit.

Valmis leib jäta räti alla jahtuma, et see hiljem ilusasti vormist lahti tuleks ja et seda oleks hea lõigata.

Keskmiselt kaalub üks leib 1 kg ja üks viil 40 g.

Head isu!

UUED RETSEPTID SINU E-MAILILE