Suvikõrvitsa hooaeg on käes. Tänane suvikõrvitsalasanje retsept on neile, kes armastavad suvikõrvitsat või keda on samaaegselt tabanud suvikõrvitsa uputus ja inspiratsiooni kriis.
Minu lemmik suvine köögivili on kindlasti suvikõrvits. Tal on nii palju erinevaid valmistamisvõimalusi. Võib kasutada toorelt või küpsetatult, soolastes roogades kui ka magusates.
Suvikõrvits on ka väga kalorivaene – 100g annab kõigest 19 kcal, seega võib teda julgelt roogadesse lisada.
Samuti sisaldab suvikõrvits rohkelt kiudaineid ning C-vitamiini. Suvikõrvits aitab hoida vererõhku kontrolli all ning ka vähendada insuldiriski.
Vaja läheb:
- 250 g suvikõrvitsat
- 80 g kanahakkliha
- 100 g porgandit
- 100 g tomatipastat
- 50 g tomatit
- 50 g paprikat
- 20 g sibulat
- 5 g oliiviõli
- 5 g mett
- küüslauku
- soola
- pipart
- 70 g rukkileiba
Valmistamine:
Viiluta suvikõrvits juurviljakoorijaga peenteks ribadeks, raputa peale soola ning jäta 10. minutiks seisma. Nii eemaldub suvikõrvitsa seest üleliigne vedelik. Kui vedelik jääks suvikõrvitsa sisse, oleks vormiroog üpris vedel ning ei püsi hästi koos.
Kuivata suvikõrvits majapidamispaberiga. Puhasta ja haki porgand, sibul ja küüslauk. Tükelda tomat ja paprika endale sobilikeks tükkideks.
Prae sibulat ja küüslauku mõni minut pannil. Seejärel lisa tükeldatud porgand, tomat ja paprika.
Enne kui lisad kanahakkliha, lase köögiviljadel veidi pehmemaks küpseda. Maitsesta soola ja pipraga. Lase segul koos kanahakklihaga paar minutit küpseda. Viimasena lisa tomatipüree ja mesi ning lase kogu toidul vaiksel kuumusel haududa kuni kaste on paksenenud.
Seejärel lao vormi kihiti suvikõrvitsalaastud ning hakklihasegu. Pealmiseks kihiks jäta suvikõrvits.
Küpseta ahjus 180C juures umbes 30-40 minutit, kuni kõrvits on pealt muutunud krõbedaks ning üleliigne vedelik on aurustunud.
Suvikõrvitsalasanje kõrvale sobib 2 viilu rukkileiba.
Head isu!
1 portsjon annab 500 kcal
Kui soovid sama rooga süüa vahepalana, võid toidu koguse jagada pooleks ning kõrvale võta vaid 1 viilu leiba, et portsjoni energia oleks 250kcal.