Hapendatud kurgi ja kodujuustusalat

Suvi on oma täies hiilguses. Sel ajal satuvad paljud meist mingiks perioodiks maale. On see siis enda maakodu või külastame kedagi. Kui see käik sisaldab ühtlasi erinevaid töid ja talguid, pakume Sulle ühe tasakaalustatud ja toitainerikka lõuna-või õhtusöögi, mis peaks kõhu täitma ka kõige usinamal talgulisel. Salatis on kasutatud praegu hästi kättesaadavat värsket toitu, sh hapendatud kurke ja värsket kartulit.

Hapendatud kurgid nagu ka muud fermenteeritud toidud on suurepärased piimhappebakterite allikad, mis soodustavad nö heade bakterite kasvu soolestikus. Hapendatud toitude söömine toetab meie loomulikku vastupanuvõimet ning seedetegevust, seega tasub neid kasutada erinevates toitudes ja tarbida korrapäraselt.

Hapendatud kurke saad osta turult, laatadelt ning mõnest kauplusest, kuid parim viis on teha neid siiski ise.

Hapendatud kurgi-kodujuustusalatit sobib serveerida nii koos sooja kui ka eelnevalt jahutatud keedetud värske kartuliga. Keedetud ja seejärel jahutatud kartulid sisaldavad seedumatut tärklist, mis on samuti toiduks meie jämesooles elavatele headele bakteritele. Kartulid on ühtlasi head kaaliumi allikad.

Garneeringuna lisatud avokaado sisaldav südamesõbralikke monoküllastamata rasvhappeid ning asendamatuid aminohappeid. Avokaado on kiudainete-, vitamiinide- (K, E, B2, B3, folaadid), mineraalainete- (kaalium, vask) ning fütotoitainete rikas õlivili.

 

Vaja läheb:
  • 200 g hapendatud kurke
  • 150 g kirsstomateid
  • 20 g rohelist sibulat
  • 5 g  tilli (värsket)
  • 100 g maitsestamata kodujuustu (4-5%)
  • 50 g avokaadot
  • 200 g keedetud värsket kartulit
  • 30 g rukkileiba (1 viil)

 

Valmistamine:

Eelnevalt keeda värske kartul vähese soolaga.

Haki pestud tomatid, roheline sibul, till ning hapendatud kurgid endale meelepärasteks tükkideks. Lisa kodujuust, sega kõik läbi ning salat ongi valmis.

Garneeringuks lisa avokaado viilud ning serveeri salat koos keedetud värske kartuli ja viilu leivaga.

Kosutavat einet ning head isu!

1 portsjon annab 500 kcal

 

Hapendatud toitude voorustest ning kogu põnevast fermentatsiooni protsessist ja selle võimalustest räägivad toiduteadur Rain Kuldjärv (TFTAK) ja toitumisnõustaja Kaire Rajaver Rahvatervise Akadeemia podcastis.

Kui soovid aga ise hapendamise ja kääritamise võluriks saada, pane ennast kindlasti kirja peatselt algavale koolitusele.

hapendatud kurgi kodujuustu salat