Kikerherne-basiiliku määre

Kikerherne-basiiliku määre on hea näide sellest, et maitsev võib olla ka kasulik ja mõistlik valik. Ühtlasi on see tore vaheldus võileivakatete tavapärasesse seltskonda.

Kikerherne-basiiliku määre koosneb põhilises osas kikerhernestest, milles on rohkesti kiudaineid, valku ning mineraalaineid, sh rauda. Enamik kikerhernestes sisalduvatest kiudainetest on vees lahustumatud, liikudes seedimata kujul käärsoolde. Seal lagundavad neid bakterid, andes selle läbi toitu käärsoole rakkudele ning mõjutades seeläbi käärsoole tervist. Kikerherned on hummuse ning paljude taimsete määrete põhiline koostisosa, kuid nad sobivad väga hästi ka karriroogadesse, suppidesse ja hautistesse.

Basiilik maitsetaimena on laialt kasutatud, tuues meieni Vahemere hõngu ja maitset. Basiiliku all mõeldakse Eestis enamasti rohelist vürtsbasiilikut, mis meil peamiselt kasvab ja mida siin rohkem kasvatatakse. Basiilik sobib oma iseloomuliku maitse ja aroomi poolest maitsestama paljude teiste toitude hulgas ka kaunviljadest valmistatud roogasid. Basiilik sisaldab mitmeid vitamiine (nt K- ja A-vitamiini), mineraalaineid (nt kaltsiumi, rauda) ning antioksüdante.

Vaja läheb:
  • 1 purk kikerherneid (400 g/ 240 g)
  • 1 küüslauguküüs
  • 10 g külmpressitud oliiviõli
  • suurem peotäis basiilikut
  • sidrunimahla
  • soola
Valmistamine:

Loputa kikerherned korralikult külma veega ja jäta nõrguma.

Lisa basiilikulehed, küüslauk, oliiviõli, sidrunimahl, veidi soola ja kikreherned blenderisse ning töötle neid seni, kuni on tekkinud ühtalane segu. Serveeri köögiviljadega, leival või sooja toidu juurde kastmena.

1 portsjon, kus on 100 g kikerherne-basiiliku määret ja kaks viilu rukkileiba annab 300 kcal.

Kikerherne-basiiliku määre