Nõgesekotletid ahjukartuli ja salatiga

Eestimaa loodus pakatab kevadel erinevatest taimedest, mida võiks kasutada ka toidulaual. Üks sellistest on kindlasti nõges. Harilik kõrvenõges sisaldab rohkelt erinevaid vitamiine ja mineraalained: C-, A- ja E-vitamiini, B grupi vitamiine, biotiini, kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi, rauda.

Nõges vähendab kevadväsimust, tõstab söögiisu, korrastab ainevahetust ja puhastab verd mürkainetest. Verevarustusele mõjub nõgese tarbimine hästi tänu rikkalikule rauasisaldusele.

Nõgese noori lehti sobib korjata toiduks varakevadest juunini. Parim on nõges enne õitsemist, siis on tema toitaineline väärtus kõige suurem. Nõgeseid toiduks korjates tuleb kindlasti jälgida, et need pärineksid puhtast keskkonnast. Nõgest on võimalik ka sügavkülmutada või kuivatada, et teda ka talvel erinevatesse toitudesse lisada.

 

Vaja läheb:

Nõgesekotletid:

  • 40 g veisehakkliha (R 7%)
  • 1 muna
  • 8 g kõrvenõgest
  • 50 g porgandit
  • 10 g mugulsibulat
  • 8 g oliiviõli
  • tüümiani
  • soola
  • pipart

 

Ahjukartulid:

  • 220 g kartuleid
  • soola, rosmariini

 

Punase kapsa salat:

  • 200 g punast kapsast
  • 50 g õuna
  • 5 g mett
Valmistamine:

Esmalt vala nõgestele peale kuum vesi, see võtab ära nõgese kõrvetamise ning eemaldab ka liigse leelise. Lase nõgestel paar minutit seista, siis nõruta ning pigista liigne vesi välja. Kotlettide tegemiseks purusta nõges, porgand ja sibul saumikseri purustajaga peeneks, seejärel lisa segu kaussi koos veisehakkliha ja munaga. Maitsesta soola, pipra ja tüümianiga. Soovitan maitsestada taigen natuke tugevamalt, see tagab valmis kotlettide parema maitse. Sega segu kokku ning klopi kotletitaigen hoolikalt, siis püsivad kotlettid paremini koos. Vormi pallid ning küpseta mõlemalt poolt väheses oliiviõlis.

Ahjukartulite jaoks keeda kartulid vees poolküpseks, seejärel tükelda suuremateks sektoriteks, maitsesta soola ja rosmariiniga. Laota kartuli tükid küpsetuspaberiga kaetud pannile ning küpseta 200-kraadises ahjus umbes 20 minutit.

Kapsa salati valmistamiseks purusta või riivi punane kapsas ja õun peeneks, lisa juurde vedelat mett ning sega.

Tõsta kõik komponendid taldrikule ning naudi!

Head isu!

 

Üks portsjon annab 500 kcal.