Oliivimääre ehk tapenade

Klassikaline oliivimääre ehk tapenade on taimne pasteet mustadest oliividest, kapparitest ja anšovistest. Selle sünnikohaks peetakse Kagu-Prantsusmaad, täpsemalt Provence piirkonda Vahemere ääres, mis külgneb Itaaliaga.

Oliivimäärdes kasutatakse sageli ka küüslauku, õli ja sidrunit, samuti erinevaid ürte ning vahel ka brändit. Oma nime on tapenade saanud provansikeelsest sõnast, mis tähistab huvitaval kombel mitte oliive, vaid hoopis kappareid.

On väidetud, et tapenade’i sünniaasta on 1899 ja loojaks Marseille’s asunud restorani Maison Dorée peakokk Meyner.  Teisalt võib oliivimäärde esivanemaks pidada ka retsepti, mis on kirja pandud 1. sajandil Cato Vanema poolt teoses “Põllumajandusest”. Kuidas ka pole, tegemist on Vahemeremaadele iseloomuliku maitsega, mida on nimetatud ka supertoiduks.

Pakume välja ülilihtsa oliivimäärde retsepti, mis valmib minutitega ning on võrratu hommikusöögiks, vahepalaks või kergeks eelroaks.

Vaja läheb:
  • purk musti oliive
  • sidrunimahla
  • soola
Valmistamine:

Nõruta oliivid ning vurista oliivid saumikseriga ühtseks määrdeks. Soovi korral maitsesta veidikese sidrunimahla ja/või soolaga.

Üks portsjon (100 g) annab 130 kcal 

 

tapenade