Lastele kokkamise õpetamine valmistab neid ette tervislikuks ja kergemaks eluks. Seejuures on see suurepärane võimalus omandada ka mitmeid muid väärtuslikke oskusi, tõsta nende enesekindlust ning laiendada silmaringi. Toome välja mõningad aspektid, miks lastest võiks saada väikesed meisterkokad!

1) Vastutustunne

Lastele meeldib tunda ennast täiskasvanuna ja osata kokata “just nii nagu ema ja isa”. Andke lastele võimalusi teha köögis nii palju asju kui võimalik, et nad saaksid ennast erilisena tunda. Kui ülesande keerukus vastab nende vanusele, siis võivad nad vägagi vastutustundlikud olla.


2) Teadus ja keemia

Miks kook kerkib? Kuidas munavalge saab muutuda kohevaks valgeks vahuks? Kui sellele mõelda, siis kokkamine on päris hea teaduse õppetund. Hea uudis on see, et meie ise ei peagi väga õpetama, aktiivne tegevus teeb seda meie eest. Õpetades nende nähtuste tagamaid lastele, saame ka ise veidi targemaks.


3) Matemaatika

Kokates muutub mõõtühikutest ja mahust arusaamine jälle sammuvõrra lihtsamaks. Läbipaistva mõõtenõu kasutamine aitab koguseid paremini tajuda. Lisaks on võimalus õppida kasutama väga palju erinevaid mõõtevahendeid- kruus, lusikas, kaal jne.


4) Lugemisoskus

Lugedes retsepte ja nendes sisalduvaid koostisaineid saab lastega harjutada lugemisoskust ja õigekirja. Sõnu saab välja veerida ka pakenditelt või toiduainepurkidelt, millel sildid peal on.


5) Teadmised toitumises

Ühise kokkamise käigus saab lastele jagada teadmisi kasutatavatest toiduainetest, toidu koostisest, tervisliku toitumise olulisusest, kuidas toit meie kehas toimib jne. Üllataval kombel on lapsed palju varmamad proovima neid uusi sööke, mille valmistamises nad on ise kaasa lüüa saanud! Samuti võib neile anda valida, millist köögivilja nemad tahavad toidus kasutada, seejärel kaasata koorimisse, hakkimisse jne. Oluline on luua nendes arusaam, miks me sööme just neid toiduaineid, mida me sööme (või peaksime sööma).


6) Kultuur

Miks nii paljudes riikides nauditakse vürtsiseid, tšillirikkaid toite? Läbi kokkamise saavad lapsed omandada uusi teadmisi maailma ja erinevate kultuuride kohta. Iga kuu võib valida näiteks ühe roa mõnest teisest kultuuriruumist, võtta aega selle riigi ja seal kasutatavate toiduainete tundma õppimiseks.


7) Teadlikkus

Hea võimalus saada teadlikumaks õigete toiduvalikute ja söömisharjumuste olulisusest. Kuidas saame toetada sportlikku arengut, ajutööd ja muid keha funktsioone? Kuidas üldse kujunevad meie maitseelistused, mis on maitsepungad, milliseid maitseid me tunneme jne.



Vaata meie töötubade teemasid:

Maitsete salapärane maailma Tervete hammaste saladus Magus mustkunst Fruktodisain

TELLI UUED POSTITUSED OTSE E-MAILILE