kuusevõrsed
Okkalised kevadekuulutajad – kuusevõrsed

Kevad oma rikkuses pakub palju värsket rohelist toitu, millega keha turgutada ja laadida. Sellest perioodist tasub võtta viimast! Erkrohelised ja mõrkjashapukad kuusevõrsed on kevadiste tärkajate hulgas kahtlemata ühed põnevamad. Kuusevõrsed pakuvad huvitavaid maitseelamusi ning aitavad menüüd rikastada vajalike vitamiinide ja muude kasulike ühenditega. Kuusevõrsed on näiteks suurepärane C-vitamiini ning magneesiumi- ja kaaliumiühendite allikas.

Kuusevõrsed niisama ja toidus

Kuusevõrseid saab tarvitada väga mitmel moel. Neid võib otse puult noppides kohe suhu pista, kuid nende kasutusvõimalused toitude ja jookide rikastamisel sõltuvad tegelikult ainult koka fantaasiast. Tuleb lasta vaid loovusel lennata! Kuusevõrsed sobituvad hästi maitsetaimedest pestosse, täiendavad võrratult maitsevõi nüansse ning teevad paremaks lemmik smuutid või kastmed. Nende erksavärvsus ja vahva kelmikas kuju muudavad kevadise salati oluliselt huvitavamaks ning neid võib sobib kasutada ka mistahes toitude kaunistamiseks. Kuusevõrseid tasub katsetada maitsevee tegemisel, näiteks koos mõne teise lisandiga. Maitsevett tehes on kaval kuusevõrseid eelnevalt kergelt sõrmede vahel muljuda, et nende maitse paremini esile tuleks.

Kuusevõrseid korjates ole enda ja loodusesõber!

Kuusevõrsete maik on eri paigust korjates sageli isesugune. Kui kogutud kuusevõrsed tunduvad väga mõrud, on mõistlik korjamise kohta vahetada ja uuesti proovida. Kui plaanid kuusevõrseid säilitada, proovi enne, kui mõrud on konkreetse kuuse võrsed. Kuusevõrsete sügistalviseks perioodiks säilitamiseks külmuta need peale korjamist esimesel võimalusel.

Kuusevõrseid, nagu kõike muud looduses kasvavat, korja võimalikult puhtast keskkonnast. Ära unusta sedagi, et endale toitu korjates on vaja säilitada austus looduse ja puu vastu. Korja vaid nii palju, kui ära tarvitad. Väldi võrsete korjamist noorte puude küljest, sest nemad vajavad neid kasvamiseks. Korja võrseid vanemate ja erinevate puude küljest: ära piirdu ainult ühe-kahe puuga. Oluline on, et ühe puu küljest korjataks ära vaid väike kogus kõigist tema võrsetest.

Kevadise värske kraami korjamise aeg on piiratud, nii ka kuusevõrsete puhul. Tänavune hiline kevad laseb aga kuusevõrseid korjata ja nautida ka veel juuni algul.

Kuusevõrsetega tutvuja jaoks on suurepärane algus näiteks maasika-kuusevõrse smuuti.

 

 

Registreeru toitumisnõustamisele