Õunaleib

Õunaleib sobib lauda katma nii suvisel kui ka mõnel teisel aastaajal. Ühtlasi on paar viilu õunaleiba igati sobiv vahepala kuhugi kaasa võtmiseks.

Kohalikud puuviljad ja marjad on eriliselt maitsvad ning tervistavad. Praegu on Eestis aeg, mil valmivad õunad! Puuviljades leidub rikkalikult flavonoide, fenoolhappeid, C-vitamiini ning lahustuvat kiudainet pektiini, mis aeglustab suhkru ja kolesterooli imendumist vereringesse. Seega – söö vähemalt üks kodumaine õun päevas ja kasuta neid erinevates toitudes. Õunu ostes eelista mahedalt kasvatatud õunad.

Retseptis on kasutatud täisterajahusid, täpsemalt tatra- ja kaerajahu.

Tatar on gluteenivaba ning selles on nii vees lahustuvaid kui ka vees lahustumatuid kiudaineid. Vees lahustumatud kiudained on toiduks nö headele bakteritele, mis osutavad vastupanu kahjulikele bakteritele ja tugevdavad käärsoole tervist.

Kaer aga sisaldab rohkem vees lahustuvaid kiudaineid kui mis tahes teine teravili. Kaera lahustuvad kiudained aitavad tasakaalustada veresuhkrut, aeglustada seedimist ning tekitavad täiskõhutunde, mis hoiab söögiisu kontrolli all ja annab püsiva energialaengu.

Kaneel, kardemon ja tšiiaseemned lisavad õunaleivale mõnusa maitse- ja tekstuurinüansi.

Vaja läheb:
  • 150 g tatrajahu
  • 200 g kaerajahu
  • 200 g riivitud õunu
  • 6 g/1tl soodat
  • 3 g/0,5 tl Himaalaja soola
  • 3 g/1 tl Tšeiloni kaneeli
  • 1 g/0,5 tl kardemoni
  • 20 g tšiiaseemneid
  • 40 g/2 spl mett
  • 200 g õunamahla
  • 55 g/1 muna
  • 60 g külmpressitud oliiviõli
  • Veidi kookosrasva vormi määrimiseks
Valmistamine:

Pane ahi sooja – temperatuurini 180 kraadi.

Sega kausis kokku jahud, sool, sooda, kaneel, kardemon ja tšiiaseemned. Lisa pestud ja kooritud riivitud õun ning sega saadud segule õrnalt sisse õli, mesi, muna ja õunamahl. Väldi üleliigset segamist.

Määri vorm õrnalt kookosrasvaga ning tõsta tainas vormi (10×25 cm). Küpseta 60 minutit või kuni leiba torgatud tikk või nuga jääb puhtaks. Laske leival vormis 10-15 minutit jahtuda.

Õunaleib sobib süüa nii soojalt kui külmalt. Säilib paar-kolm päeva ka õhukindlas anumas.

2 keskmist viilu (pildil) kaalub 110 g ning annab 300 kcal, andes ¼ päevasest magneesiumi ja vase vajadusest. Ühtlasi sisaldades rikkalikult rauda ja tsinki.

 

õunaleib