Keegi ei suuda öelda ei šokolaadile, eriti valentinipäeval või jõulude ajal! Ja seda ei pea ka tegema, kui süüa seda mõistlikult ja valides kvaliteetse tumeda šokolaadi.

Üheski teises naturaalses tootes ei leidu nii palju tervisele kasulikke omadusi kui šokolaadis. Tumeda šokolaadi (vähemalt üle 70 % kakao sisaldusega) tarvitamine on abiks näiteks südame- ja veresoonkonnahaiguste ennetamisel, lihaste töös ja südame töös. Tumeda šokolaadi mõõdukas tarbimine on kasulik näiteks tänu flavanoidide, steariinhappe, magneesiumi ja teobromiini sisalduse tõttu. Šokolaadi tuleb aga mõõdukalt tarbida tema suure rasvade ja süsivesikute sisalduse tõttu.

Tuntud juba Asteekide ja Maajade hulgas

Šokolaadi kasulikest omadustest teadsid juba Asteegid ja Maajad. Kuigi šokolaadi tervistavad omadused olid juba ammu teada hakati selle vastu rohkem huvi tundma 20. sajandi lõpu poole. Peale mitmeid teaduslikke uuringuid andis Euroopa Toiduohutusamet heakskiidu tumeda šokolaadi tervisealasele väitele.

Flavanoididel antioksüdatiivsed omadused

Tumeda šokolaadi funktsionaalsed omadused tulenevad suuremalt osalt tema flavanoidide sisaldusest. Flavanoidid on antioksüdatiivsed ühendid, mis kaitsevad meid oksüdatiivse stressi eest. Šokolaadi puhul võib tuua võrdleva näite, et 100g piimašokolaad sisaldab 70 mg flavanoide, tume šokolaad sisaldab aga 170 mg flavanoide , mis tõestab tumeda šokolaadi suuremat kasulikkust.
Flavanoolid koosnevad monomeeridest katehhiin ja epikatehhiin ning polümeerist protsüanidiin. Katehhiini leidub peale šokolaadi ka aprikoosides, virsikutes, kirssides, õunas, tees ja punases veinis. Flavanoolide kontsentratsioon kakaos väheneb töötlemisega.
Tuues näitena tumeda šokolaadi ja valge šokolaadi võrdluse, siis 40 g tumedat šokolaadi sisaldab katehhiine 951 mg, valge šokolaad aga 394 mg . Epikatehhiini sisaldus on aga võrreldav punase veini ja teega. Tumeda šokolaadi bioloogiliselt suurem effekt tuleneb ka sellest, et piimašokolaadis inhibeerib piim flavonoidide imendumist organismis.
Šokolaadil kui toidul on tugev antioksüdatiivsus võrreldes näiteks küüslaugu, mustikate ja maasikatega. Tema produktidel on isegi suurem antioksüdatiivne aktiivsus kui teistel flavanoole sisaldavatel toitudel. Näiteks tumeda šokolaadi antioksüdatiivne aktiivsus on suurem kui õunal ja punasel veinil. Epikatehhiini oligomeeride uurimused on näidanud, et nad kaitsevad LDL ja liposoomide oksüdatsiooni eest. Šokolaaditoodete uuringud on näidanud ka, et nad vähendavad lipiidide oksüdatsiooni tänu epikatehhiini sisaldusele. Erinevate uurimuste tulemusi vaadeldes võib väita, et 50-100g tumeda šokolaadi tarbimine nädalas võib vähendada südame-veresoonkonnahaiguste riski.

Mõõdukas koguses aitab hea kolesterooli taset tõsta

Steariinhape mõju lipiididele on isegi sarnane oleiin-, ja linoleiinhappele, millel on tervisele kasulik mõju. Näiteks 22 g kakaopulbri ja 16 g tumeda šokolaadi päevane tarbimine 4 nädala jooksul tõstis head kolesterooli 4% võrra . Kolme nädala jooksul 75g tumeda šokolaadi päevane tarbimine tõstis head kolesterooli 11-14%. Kuigi on tõestatud, et šokolaadil on tervisele kasulik mõju, aga seda ainult väikeste koguste korral. Pidev suurtes kogustes šokolaadi tarbimine toob aga kaasa kehakaalu suurenemise kõrge rasva ja suhkrute sisalduse tõttu. Kakaos leidub magneesiumit, 2-4 mg/g kuivainest, mis on märkimisväärne. Magneesiumi hulk kakaos oleneb šokolaaditüübist. Näiteks 70% kakaosisaldusega 40 grammine šokolaad sisaldab ligikaudu 40 mg magneesiumit. Selline kogus on ligikaudu 10 % päevasest magneesiumi vajadusest.

Tuju tõstev toime

Teobromiin on alkaloid, mis on kofeiini sarnane, aga nõrgema mõjuga. Teda tarbitakse kõige rohkem šokolaadist ja kakaost, kuid teda esineb ka tees. Kakaos on teobromiini 2,5 % kuivainest (kofeiini aga ligikaudu ainult 0,24 % kuivainest). Kakao töötlemisel teobromiini kogus ei alane. Tänu teobromiini ja kofeiini sisaldusele on šokolaadil tuju tõstev toime. Teobromiin mõjutab ka lihaste-, neerude- ja südametööd. Šokolaadi on kasutatud teobromiini sisalduse tõttu näiteks neerude stimuleerimiseks, et ta vabaneks kehasse kogunenud vedelikust. Samuti kasutatakse teda silelihaste lõdvestamiseks astma puhul, ahenenud veresoonte laiendamiseks ja südame töö stimuleerimiseks. Mida suurem kakaosisaldus šokolaadis, seda suurem teobromiini sisaldus.

Lemmikloomadele leia omad maiused

Teobromiini sisalduse tõttu ei tohi šokolaadi anda lemmikloomadele. Nende organism töötleb seda ainet inimestest kiiremini ja seetõttu võib juba väike kogus šokolaadi põhjustada neil kõhulahtisust ja oksendamist, suuremates aga koguni südameinfarkte ja sisemist veritsust.


Vaata ahvatleva vaarika-šokolaadi muffini retsepti SIIN!

Trühvlid_reklaam15.10

KASUTATUD KIRJANDUS:

1. Ding, E. L., Hutfless, S. M., Ding, X., Girotra, S. (2006). Chocolate and Prevention of Cardiovascular Disease: A Systematic Review. Nutrition & Metabolism, 3:2.
2. Eesti Toitumisnõustajate Ühendus. (2012). Šokolaad [WWW] http://toitumisnoustajad.ee/retseptid/toiduainete-info/shokolaad/ (31.01.2014)
3. Ellam, S., Williamson, G. (2013). Cocoa and Human Health. Annual Review of Nutrition, 33, 105–128.
4. Fernàndez-Murga, L., Tarín J.J., García-Perez, M.A., Cano, A. (2011). The impact of chocolate on cardiovascular health. Maturitas, 69, 312–321.
5. Sokolov,A. N., Pavlova, M. A., Klosterhalfen,S., Enck, P. (2013). Chocolate and the brain: Neurobiological impact of cocoa flavanols on cognition and behavior. Neuroscience and Biobehavioral Reviews, 37 , 2445–2453.
6. Steinberg, F.M,, Bearden, M.M., Keen, C.L. (2003). Cocoa and chocolate flavonoids: Implications for cardiovascular health. Journal of the American Dietetic Association ,Vol 103, Issue 2 , Pages 215–223.
7. Torres-Moreno, M., Torrescasana,E., Salas-Salvadó J., Blanch,C. (2014). Nutritional composition and fatty acids profile in cocoa beans and chocolates with different geographical origin and processing conditions. Food Chemistry, 166, 125–132.

Autor: Elis Liivo